Tot mai multi romani se gândesc să se căsătorească în Marea Britanie. Majoritatea cuplurilor preferă sa plece in Romania pentru a face nunta acolo. Cu toate acestea, dorinta lor e uneori impiedicata de servici, lipsa de timp sau pur si simplu de programul încărcat al birourilor de stare civilă din România.

Cum pot să mă căsătoresc în Marea Britanie?

Conform Consulatului Român din Londra „pentru a vă căsători în Marea Britanie este necesar să vă adresaţi personalului de la City Hall / Town Hall din localitatea / districtul britanic unde locuiţi dumneavoastră sau logodnicul / logodnica dumneavoastră. După ce vă veţi fi căsătorit va fi necesară înscrierea căsătoriei şi în registrele de stare civilă române”.

Căsătoria în biserică (Taina Cununiei)

Luați legătura cu preotul parohiei pe care o frecventați. Va trebui să notificați ulterior biroul de înregistrare local așa încât și statul britanic să aibă cunoștință de căsătoria dumneavoastră.

Căsătoria civilă

Pentru a vă confirma căsătoria la Biroul de înregistrare sau la o alta institutie autorizata, ambii soți trebuie sa completeze o cerere care contine date cu caracter personal (nume, prenume, adresa, nationalitate, varsta, profesie, etc.) si locația ceremoniei de nuntă. Casatoria poate fi oficiata dupa cel puțin 15 de zile de la depunerea cererii.

Pentru a găsi cel mai apropiat Birou de înregistrare acccesează – http://maps.direct.gov.uk/LDGRedirect/MapAction.do?ref=grolight

In Anglia si in Tara Galilor partenerii căsătoriei trebuie să aibă cel puțin 16 ani. În cele mai multe cazuri, pentru casatoria persoanelor care au sub 18 ani, se va cere acordul scris al parintilor.

Pentru a depune cererea de înregistrare va trebui să aveți la îndemână pașaportul sau un alt document de identitate unde sunt indicate: numele, varsta si nationalitatea dumneavoastră, precum si adresa de domiciliu. In cazul in care nu sunteți la prima casatorie, persoana in cauza trebuie sa prezinte Biroului de inregistrare certificatul de divort sau certificatul de deces al celuilalt soț.

Dacă alegeți să mergeți la o biserică anglicană nu mai e nevoie să notificați autoritățile locale. Preotul de acolo vă va informa în legătură cu legile britanice care se aplică în contextul căsătoriei.

Costuri

Depunerea cererii de casatorie (in alta parte decat într-o biserica anglicana) costa 35 de lire sterline de persoană si este valabila 12 luni. Taxa pentru ceremonia casatoriei la Biroul de inregistrare este de 46 de lire sterline. Daca doresti ca registratorul sa oficieze casatoria in spatii religioase, se percepe o taxa de £84. Taxa oficierii în alte locații depinde de primarie si de proprietarul cladirii in care are loc ceremonia. Certificatul de casatorie costa £4 daca este emis in timpul ceremoniei sau £10 daca certificatul de casatorie va fi emis dupa ceremonie.

Mai multe informatii despre casatoriile in Marea Britanie puteți găsi aici:

http://www.adviceguide.org.uk/england/relationships_e/relationships_living_together_marriage_and_civil_partnership_e/getting_married.htm

https://www.gov.uk/marriages-civil-partnerships/overview

Căsătoria la Consulatul Român din UK

Dacă nu vorbiți bine limba engleză sau preferați ca ceremonia căsătoriei civile să fie în limba română, vă puteți căsători la sediul Consulatului Român din Londra.

Viitorii soți trebuie sa aiba drept de ședere in Marea Britanie. Ambasada poate incheia casatorii atat intre doi cetateni romani cat si intre un cetatean roman si un cetatean strain, daca legea statului acelui cetatean nu se opune.

Oficierea casatoriei va avea loc dupa minimum 10 zile de la data depunerii cererii insotita de celelalte acte mentionate in cele ce urmeaza. In termenul de 10 zile sunt incluse atat ziua in care a fost facuta declaratia de casatorie cat si ziua in care se incheie casatoria. Totodata, intre data depunerii actelor si data oficierii casatoriei nu trebuie sa treaca mai mult de 14 zile, termenul de valabilitate a certificatelor medicale. Prin urmare, casatoria se oficiaza intre a 10-a si a 14-a zi de la data depunerii declaratiei de casatorie impreuna cu toate actele cerute de lege.

Cetățenii români trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

– barbatul sa fii implinit varsta de 18 ani, iar femeia sa fii implinit varsta de  16 ani;

– sa nu fie deja casatoriti;

– sa prezinte documente de identitate valabile (pasaport si carte de identitate) precum si dreptul de sedere in Marea Britanie.

Acte necesare

a) cererea de casatorie, semnata de viitorii soți, la sediul Ambasadei

b) declaratia de casatorie, semnata de viitorii soti la sediul Ambasadei;

c) câte o declaratie scrisa si semnata personal, la sediul Ambasadei, de catre fiecare dintre viitorii soti, din care sa rezulte situatia casatoriilor anterioare, precum si faptul ca viitorii soti au luat la cunostinta de starea de sanatate a celuilat.

Situatia casatoriilor anterioare se dovedeste, dupa caz, cu urmatoarele:

– copia leagalizata a sentintei de divort sau a hotararii de anulare a unei casatorii anterioare; certificatul de deces al fostului sot;

– certificatul de casatorie anterior, cu mentiunea desfacerii casatoriei

d) certificatele de nastere in original;

e) pasapoartele romanesti

f) carte de identitate sau permis de conducere romanesti valabile; pentru cetatenii romani cu domiciliul in Marea Britanie adresa poate fi probata cu extras de cont bancar, facturi plata energie electrica, telefon, apa.

g) certificate medicale individuale privind starea sanatatii viitorilor soti, din care sa rezulte clar daca sunt sau nu apti pentru a incheia casatoria, traduse la unul din traducatorii autorizati de ambasada;

h) copie pasapoarte martori

La ceremonia de casatorie civilă viitorii soti trebuie să fie insotiti de doi martori, cetateni romani, adulti, cu drept de sedere in Marea Britanie.

Încheierea căsătoriei între un cetățean român și un cetățean străin

Pentru a se putea oficia incheierea casatoriei la Ambasada sau Consulatul roman, solicitantii trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

– barbatul sa fi implinit varsta de 18 ani, iar femeia sa fi implinit varsta de  16 ani;

– sa nu fie deja casatoriti;

– sa prezinte documente de identitate valabile (pasapoarte) si dreptul de sedere in Marea Britanie.

– legea tarii cetateanului strain sa nu prevada un impediment la casatorie.

Acte necesare pentru cetățeanul român

a) cererea de casatorie, semnata la sediul Ambasadei

b) declaratia de casatorie, semnata la sediul Ambasadei;

c) o declaratie scrisa si semnata personal, la sediul Ambasadei, din care sa rezulte situatia casatoriilor anterioare, precum si faptul ca sotul roman a luat la cunostinta de starea de sanatate a celuilat.

Situatia casatoriilor anterioare se dovedeste, dupa caz, cu urmatoarele:

– copia leagalizata a sentintei de divort sau a hotararii de anulare a unei casatorii anterioare; certificatul de deces al fostului sot;

– certificatul de casatorie anterior, cu mentiunea desfacerii casatoriei

d) certificatul de nastere in original;

e) pasaportul romanesc;

f) carte de identitate sau permis de conducere romanesti valabile; pentru cetatenii romani cu domiciliul in Marea Britanie adresa poate fi probata cu extras de cont bancar, facturi plata energie electrica, telefon, apa.

g) certificatul medical privind starea sanatatii sale, din care sa rezulte clar daca este sau nu apt pentru a  incheia casatoria; acest certificate este  valabil 14 zile de la data emiterii.

h) copie pasapoarte martori

Acte necesare pentru cetățeanul străin

a) cererea de casatorie, semnata la sediul Ambasadei

b) declaratia de casatorie, semnata la sediul Ambasadei;

c) o declaratie scrisa si semnata personal, la un notar public/solicitor din Marea Britanie  din care sa rezulte situatia casatoriilor anterioare, precum si faptul ca sotul cetatean strain a luat la cunostinta de starea de sanatate a celuilat.

Situatia casatoriilor anterioare se dovedeste, dupa caz, cu urmatoarele:

– copia leagalizata a sentintei de divort sau a hotararii de anulare a unei casatorii anterioare; certificatul de deces al fostului sot;

– certificatul de casatorie anterior, cu mentiunea desfacerii casatoriei

d) certificatul de nastere in original;

e) pasaportul  britanic sau pasaportul altui stat cu visa britanica;

f) dovada a domiciliului in UK (adresa poate fi probata cu carnet de conducere britanic, extras de cont bancar, facturi plata energie electrica, telefon, apa).

g) certificatul medical privind starea sanatatii sale, din care sa rezulte clar daca este sau nu apt pentru a  incheia casatoria; acest certificate este  valabil 14 zile de la data emiterii.

h) un certificat de celibat, eliberat de autoritatile competente ale statului al carui cetatean este, sau de catre misiunea diplomatica ori oficiul consular competent al acelui stat in Marea Britanie;

i) un certificat de cutuma privind conditiile de forma si de fond ale incheierii casatoriei potrivit legii statului al carui cetatean este. Acest certificat va fi eliberat, de asemenea, fie de autoritatile competente ale statului al carui cetatean este, fie de catre misiunea diplomatica sau oficiul consular competent al acelui stat in Marea Britanie.

ATENTIE!

Pentru actele redactate intr-o limba straina este necesara traducerea, (inclusiv a apostilelor) efectuata de un traducator autorizat de Ambasada României.

Actele britanice si cele ale statului de cetatenie vor avea aplicata apostila Conventiei de la Haga. Pentru actele britanice aceasta este emisă de Foreign And Commonwealth Office – Biroul Legalizari, Old Admiralty Building, Whitehall, London SW1A 2LG. Tel. 020 7008 1111. Fax. 020 7008 1010. Website: www.fco.gov.uk/legalisation

Sursa: www.mae.ro